Apilarnilul

Apilarnilul este un produs apicol obținut din larvele de trântor cât și din conținutul nutritiv aflat în celulele respective din faguri, recoltate într-un anumit stadiu larvar (în ziua a 7-a de stadiu larvar).

.Deși nu este un produs tradițional al stupului, ca și mierea, polenul și ceara, apilarnilul se distinge prin proprietățile lui organoleptice specifice, prin proprietățile lui fizico-chimice și microbiologice care îl recomandă ca un produs veritabil, de valoare al stupului.

Mierea
Polenul
Păstura
Propolisul
Ceara
Veninul
Apilarnilul
Lăptișorul de matcă

. Proprietățile organoleptice ale apilarnilului

Caracteristici
Condiții de admisibilitate

Aspect

aspect de larve și lăptișor comun (hrana larvara), inclusiv învelișurile de năpârlire a larvelor, sub forma de masa neomogena in care larvele apar în mod vizibil

Culoare

albă

Consistența

neomogen, untos

Miros

caracteristic hranei larvare ușor aromat

Gust

ușor astringent

Impurități

se admit urme de ceară, epitelii de năpârlire sau alte substanțe determinate de natura produsului respectiv dar care să nu depășească 10%

. Proprietățile fizico-chimice ale apilarnilului

Caracteristici
Condiții de admisibilitate

Aciditate (pH)

5,0- 6,8

Conținut apă

%

65,0-75,0
Conținut substanțe uscate

%

25,0-35,0

Proteine total

g%

9,0-12,0

Glucide total

g %

6,0-10,0

Lipide total

g%

5,0- 8,0

Cenușă

g % maxim

2,0

Substanțe nedeterminate

g%

1,1- 1,2

. Caracteristici microbiologice ale apilarnilului

Caracteristici
Condiții de admisibilitate

Numărul total de germeni aerobi mezofili

50.000/g

Bacterii coliforme, maxim

100/g

Escherichia coli, maxim

10/g

Salmonella

0-20/g

Stafilococi coagulauo-pozitivi, maxim

10/g

Drojdii și mucegaiuri (levuri), maxim

1.000/g

. Ambalarea, conservarea și transportul apilarnilului
.Apilarnilul în stare proaspătă se valorifică ca atare, ambalat în recipiente speciale, cu etichetarea conținutului și specificarea datei de recoltare; se păstrează la congelator la minimum -5°C, iar transportul se face în containere frigorifice la -5°C. Pe o durată mai îndelungată apilarnilul se conservă în depozite frigorifice la temperaturi mai scăzute, sub -20°C.
.Pentru producția de apilarnil se aleg numai familiile de albine foarte puternice, capabile să hrănească cu lăptișor un număr cât mai mare de larve de trântor. Cuibul familiilor de albine afectate producției de apilarnil trebuie să cuprindă la începutul lunii aprilie cel puțin 6 rame (faguri) acoperiți cu albine și hrana suficientă unei dezvoltări corespunzătoare. Matca trebuie să fie prolifică și nu mai bătrână de doi ani. Pentru producția de apilarnil se pot folosi ramele clăditoare sau orice alt sistem care asigură o producție continuă și specifică de larve de trântor (ramele cu faguri artificiali cu baza pentru celule de trântori). Se recomandă utilizarea ramelor clăditoare cu secțiuni mobile.
.Perioada optimă de producere a apilarnilului începe o dată cu înflorirea pomilor fructiferi, în aprilie-mai, când timpul este suficient de cald, iar în familie există un număr mare de albine tinere și durează până la sfârșitul lui iulie, începutul lunii august.
De la data de 1 aprilie se încep hrănirile stimulente (concentrație de zahăr 1:1 și substanțe proteice). După 15 zile de la începerea hrănirilor stimulente se introduc în stup rame clăditoare pentru producerea de faguri cu celule de trântor și însămânțarea acestora de către matcă. În ziua a 10-a de la depunerea oului în celulă (deci a 7-a zi de stadiu larvar), secțiunile se scot din cuib și se procedează la recoltarea conținutului integral al celulelor de trântor, după care ramele cu secțiuni se reintroduc în cuibul familiilor de albine respective, pentru a putea fi curățate de albinele lucrătorare și însămânțate din nou de către matcă.

. Flacoanele sau borcanele cu apilarnil se păstrează în congelator la o temperatura de -5-15°C.
.Întocmai ca și lăptișorul de matcă, datorită conținutului său, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic și energizant. De aceea se folosește, în prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie în stare pură, fie în amestec cu alte produse apicole sau substanțe medicamentoase.

.Pastilele energizante cu polen de albine se pregatesc din 2 lingurițe de polen și 2 linguri de miere, amestecate cu miezul de la 10 nuci, trecute prin râșniță (sau pisate), la care se adaugă o linguriță de fulgi de grâu și cu un vârf de cuțtit de pulbere de busuioc. Amestecate foarte bine, aceste ingrediente formeaza o pastă consistentă din care se pot face mici sfere (pastile). Se iau câte două înainte de fiecare masă (adulții) si 1-2 pe zi (copiii). Pastilele energizante dau rezultate bune în astenii și în stimularea activității intelectuale și sexuale.