Biologia aparatului reproducător

. Aparatul reproducător mascul este compus din: testicule, canale deferente, vezicule seminale, glande mucoase, canal ejaculator și penis.

..Testiculele sunt situate în cavitatea abdominală, între tubul digestiv și cord, fiind fixate, în abdomen, prin intermediul a două ligamente. Au culoarea galbenă, un aspect neuniform, la exterior sunt învelite într-o tunică iar în interior conțin aproximativ 200 tuburi producătoare de spermă (testiole) care se deschid la capătul canalului deferent într-o cameră comună.

Dezvoltarea maximă a testiculelor este atinsă în stadiul de larvă, în stadiul de adult dimensiunile testiculelor reducându-se.

Dimensiunea testiculelor Grafic
larvă adult grafic dimensiune testicule
1 lungime 5mm 2,75mm
2 grosime 1,6-1,8mm 0,28mm
3 înălțime 1,6mm 0,9mm
..Canalele deferente sunt tuburi subțiri prin care materialul seminal produs de testiole ajunge în veziculele seminale.

..Vezicula seminală este partea dilatată a canalelor deferente, rolul acesteia fiind de a colecta și păstra sperma. Se termină într-un canal scurt care se deschide pe partea dorsală a glandei mucoase, la baza acestei glande. Peretele canalului deferent și a glandei mucoase dispune de o musulatură foarte puternică, stratificată pe două sau trei nivele. Înspre lumen peretele este format dintr-un strat de celule epiteliale secretorii, înalte. Daca în vezicula seminală aceste celule produc un lichid cu proprietăți nutritive și cu rol de suspensie pentru spermatozoizi, în glanda mucoasă celulele epiteliale produc mucusul.

..Glandele mucoase, elemente accesorii ale aparatului reproducător, sunt de forma unor pungi și se deschid la limita de intersecție a veziculelor seminale cu canalul ejaculator. Secreția glandelor mucoase are un pH ușor alcalin iar în contact cu aerul sau apa se coagulează. Împreună cu secreția veziculelor seminale formează lichidul spermatic. Mucusul secretat de aceste glande are rol de diluare a spermei, înlesnind astfel eliminarea ei în momentul ejaculării.

..Canalul ejaculator se prezintă sub forma unui tub lung, subțire și fără musculatură ce unește capetele unite ale glandelor unite cu capătul anterior al penisului. Comunicarea canalului ejaculator cu glandele se realizează în momentul împerecherii datorită acțiunii musculaturii glandelor.

..Penisul (endofalusul) este situat în partea ventrală a abdomenului, anterior ajunge până în dreptul segmenului III abdominal. Reprezintă organul copulator, este voluminos și se compune din:

– vestibul, ce se deschide la exterior prin falotremă; suprafața membranoasă a pereților interni ai vestibulului este acoperită cu spiculi mărunți, orientați posterior;

coarne trântor- coarne și cervix, două formațiuni asemănătoare unor pungi largi și ascuțite la capete; cervixul conține spiculi mărunți, ca și vestibulul;

– bulbul, porțiunea terminală, umflată a penisului în care se deschide canalul ejaculator. Are pereții subțiri, netezi la interior, dorsal și posterior prezintă două plăci chitinoase, tari, alungite, orientate cu vârfurile înspre partea posterioră; este plin cu o masă de secreție glandulară și cu spermatozoizi; se deschide în cervix printr-un orificiu de formă triunghiulară.

. Aparatul reproducător femel este constituit din: ovare, oviducte pare, oviduct impar, vagin și punga spermatică.

..Ovarele sunt două organe voluminoase, piriforme, situate în partea superioară a abdomenului, deasupra gușii.Sunt formate fiecare din 150-180 ovariole (tuburi ovariene) la matcă și din 2-12 ovariole la albina lucrătoare. Pe traiectul lor se pot observa strangulații ce corespund ovulelor în diferite stadii de dezvoltare: la vârful tubului ovarian sunt ovogoniile, în continuare ovocitele, iar în ultima parte, ovulele. În sezonul activ, pentru o pontă de 1500 ouă pe zi, fiecare ovariolă produce cc. 4-5 ouă.

..Oviductele pare și oviductul impar realizează legătura între ovare și vagin și au rol în eliminarea ovulelor. La matcă sunt dispuse sub forma literei Y și, histologic,sunt diferite între ele.

Pereții oviductelor pare sunt subțiri, formați doar dintr-un fascicul foarte slab de fibre musculare unistratificate ce formează săculeți delicați, cu cute orientate longitudinal, ce permit creșterea substanțială a volumului. La matca tânără oviductele sunt foarte alungite însă după începerea pontei ele se contractă, iar ovarele cresc în dimensiuni.

Oviductul impar dispune de o musculatură foarte puternică, iar segmentul transversal al lui (ce are o deschidere anterioară de 0,33mm) nu se mai poate lăți aproape deloc. Din această cauză oul (ce are diametrul de 0,39-0,42mm) în momentul trecerii prin acest oviduct ia o formă elipsoidală.aparatul reproducător femel

..Spermateca este situată deasupra oviductului impar, respectiv desupra vaginului, având în partea anterioară aparatul vulnerant (acul). Constituie rezervorul pentru depozitarea spermei, având diametrul de 1,2-1,3mm și un volum de cc.1mm3. Suprafața spermatecii este strălucitoare, argintie. Peretele spermatecii este tare, transparent și acoperit la exterior de o rețea fină de trahei cu rol de aprovizionare cu oxigen a spermatozoizilor din lichidul seminal aflat în spermatecă. La mătcile virgine, nefecundate, conținutul ei este un lichid limpede, ca apa,iar la cele împerecheate, fecundate, lichidul din interiorul spermatecii are un aspect albicios, aspect dat de mănunchiurile de spermatozoizi din interiorul ei.

..Ductul spermatic (ductus spermaticus) realizează legătura între spermatecă și oviduct. În porțiunea încovoiată a acestuia este înconjurat de fascicule musculare puternice ce contribuie la transportul spermei în spermatecă, acționând ca o adevărată pompă, și, probabil, intervin în eliberarea spermei. În duct se deschid două canale ale glandelor mucoase ale spermatecii, glande ce îmbracă spermateca la exterior și a căror secreție are rol nutriviv pe perioada depozitării spermatozoizilor pentru mai mulți ani și care acționează, totodată, ca un „activator” a migrării acestora.

Oviductul impar se deschide în punga genitală. Aceasta este formată dintr-o porțiune exterioară (punga copulatoare – bursa copulatrix) ce se deschide la baza acului și o porțiune situată anterior, vaginul.

..Vaginul reprezintă ultima porțiune a aparatului reproducător femel.

Este format dintr-un perete elastic, pliat, cu adâncituri. Datorită elasticității sale forma lui se poate schimba cu ușurință, în funcție de extensia abdomenului. Orificiul vaginal, legătură lui cu camera acului, este o fantă transversală ce apare ca o umflătură cutată în mijlocul bursei copulatrix, fiind închisă în poziție de repaus.
Diametrul orificiului vaginal este de 0,65-0,68mm.