Creșterea trântorilor

Pentru obținerea unui material biologic valoros este necesar ca în stupinele de împerechere să existe un număr suficient de trântori de calitate, selecționați din familii recordiste, cu origine cunoscută.

.Pentru realizarea acestui deziderat este necesar să se ia o serie de măsuri cum ar fi dotarea familiilor furnizoare de trântori (familii-tată) cu mătci selecționate, care au caractere valoroase, precum și planificarea lucrărilor de creștere a trântorilor în funcție de perioada în care se cresc mătci și momentul din sezon.

.Pentru ca trântorii să fie apți pentru împerechere în momentul în care primele mătci produse în stupină ies la zborul de împerechere, este necesar ca începerea lucrărilor de creștere a trântorilor să se devanseze cu două-trei săptămâni față de lucrările de creștere a mătcilor. Această perioadă coincide cu înflorirea pomilor fructiferi.

cap de trântor Stabilirea acestui decalaj de timp se face luând în considerare ciclul de metamorfoză al mătcilor, 16 zile de la stadiul de ou până la eclozionare, și pe cel al trântorilor, care este de 24 de zile, durata maturizării sexuale care este de 7-10 zile la matcă și 10-14 zile la trântor. În afară de aceste perioade apicultorul mai trebuie să ia în calcul și timpul necesar pentru pentru pregătirea de către lucrătoare a fagurilor în vederea ouatului (2-3 zile).

.Pentru creșterea trântorilor, cuiburile familiilor-tată se reduc la maximum (prin această măsură se obligă matcă să depună un număr cât mai mare de ouă de trântor și se protejează termic mai bine cuibul, albinele acoperind în totalitate fagurii din cuib), se stimulează cu sirop de zahăr și turtă proteică după care, între doi faguri cu puiet tânăr, se introduce un fagure artificial cu celule de trântor, un fagure clădit, cu celule majoritar de trântori sau o ramă clăditoare (o ramă goală, doar cadrul de lemn, albinele construind în aceasta fagurii cu celule de trântori).

fagure de trântor La o săptămână după introducerea fagurilor se controlează cuiburile familiilor respective dacă în acești faguri matca a depus ouă. Cei care nu au fost ouați se iau și se schimbă cu faguri cu ouă, luați de la alte familii. În acest fel se asigură atât creșterea larvelor de trântori în familiile în care s-au introdus fagurii ouați cât și ouarea tuturor fagurilor goi, cu celule de trântori. Într-o familie-tată pot fi menținute doi-trei faguri cu celule de trântori.

Matca poate fi pusă și în izolator pentru ca să depună ouăle de trântor în rama așezată în cuib, iar familia se întărește punându-i o ramă cu puiet căpăcit matur aproape de eclozionare, luat de la o altă familie puternică și productivă.

.Pentru a limita creșterea trântorilor în familiile de albine din stupină și a favoriza astfel împerecherea mătcilor doar cu trântorii produși în familiile-tată apicultorul are la dispoziție mai multe metode: folosirea doar a fagurilor de calitate, cu celule predominant de lucrătoare, tăierea fagurilor cu celule de trântori (din ramele clăditoare sau de pe marginile ramelor clădite, din stup), descăpăcirea celulelor cu puiet de trântor, folosirea la urdiniș a gratiilor Hanneman, a capcanelor pentru trântori sau a colectoarelor de polen.

trântor.Pentru a asigura împerecherea unui număr de 50-70 mătci este necesară creșterea de trântori într-o singură familie. Prin creșterea specială a trântorilor NU se asigură o împerechere controlată 100%, se obține doar un procent destul de ridicat de împerecheri cu trântori selecționați. Siguranța împerecherii mătcilor cu trântorii doriți, din familii selecționate, se obține doar prin folosirea inseminării artificiale.

.Înainte cu circa 3 săptămâni înainte de data la care este planificată creșterea ultimei serii de mătci creșterea trântorilor în familiile special destinate acestui scop poate înceta.