Lăptișorul de matcă

La începutul anilor cincizeci atenția biologilor a fost atrasă de compoziția și mai ales de proprietățile lăptișorului de matcă.

. Este interesant faptul că această substanță, în același timp lapte și salivă, asigură larvei o creștere rapidă, iar individului care a fost hrănit cu ea, o longevitate ce nu se poate compara cu cea a indivizilor care nu primiseră lăptișor de matcă. A fost subiect pentru amplă reflecție și cercetări.

Mierea
Polenul
Păstura
Propolisul
Ceara
Veninul
Apilarnilul
Lăptișorul de matcă
.Câțiva apicultori întreprinzători au trecut direct la producția și vânzarea către public a lăptișorului de matcă, căruia i-au atribuit virtuțile cele mai extraordinare, înainte chiar ca dosarul medical să fi fost deschis. Anii au trecut; cercetările au progresat, pe urmă au stagnat aproape. Dosarul medical un moment deschis a fost repede închis de către medici îngrijorați pentru reputația lor și puțin doritori să-și amestece numele într-o publicitate gălăgioasă. Ce a mai rămas din această perioadă extraordinară ? Contrar tuturor părerilor și tuturor pronosticurilor, lăptișorul de matcă continuă fără zgomot o carieră începută cu răsunet. Producția și consumul se echilibrează la un nivel care permite unor apicultori specializați să-și mărească rentabilitatea stupinei. Stabilitatea, prin aceasta înțelegând evoluția consumului de mai bine de 20 de ani încoace, constituie dovada că nu se poate ignora fenomenul „lăptișor de matcă”.
.Lăptișorul de matcă este un produs de secreție al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucrătoare, destinat hrănirii larvelor în primele 3 zile, a larvelor de matcă pe toată perioada până la căpăcirea botcilor, cât și a mâtcilor. Are o consistență cremoasă, este de culoare alb-gălbuie, cu gust acrișor.

. Proprietățile organoleptice ale lăptișorului de matcă

Caracteristici
Condiții de admisibilitate

Aspect

masă vâscoasă, omogena cu granulații fine

Culoare

gălbui sau alb-gălbui

Consistența

ușor vâscos

Miros

caracteristic, ușor aromat

Gust

slab acid (acrișor), foarte ușor astringent

Impurități

nu se admite prezența de larve, ceara, spori de mucegai sau alte impurități vizibile cu ochiul liber sau la microscop. Se admit urme de polen

.Lăptișorul de matcă proaspăt, conține următoarele vitamine: tiamina, riboflavină, biotină, acid folie, acid pantotenic și cantități mici de vitamină C. Totodată lăptișorul de matcă conține acizii 9 și 10 hidroxidecenoici, produși de glandele hipofaringiene ale albinelor, precum și două fracțiuni cu proprietăți similare ale acetilcolinei. De asemenea, au fost identificați 18 diferiți aminoacizi, combinați și liberi din care amintim: acidul aspartic, glutamic, alanina, arginina, glutamina, glicina, lizina, metionina, prolina, valina, tiamina. tirozina etc.

. Proprietățile fizico-chimice ale lăptișorului de matcă

Caracteristici

Condiții de admisibilitate;

pH

3,5- 4,5

Apa

58,0-67,0

Substanța uscata*

33,0-42,0

Proteine – total*

13,0-18,0

Glucide (zahăr invertit)*

7,5-12,5

Lipide*

3,0- 6,0

Cenușa*

0,8- 1,5

Substanțe nedeterminate*

8,7- 4,0

Indice diastazic – minimum

23,8

*UM = %
.S-a constatat, de asemenea, că lăptișorul de matcă are în compoziția sa unele substanțe de tip hormonal, precum și o substanță antibiotică, bactericidă.

. Compoziția
.Lăptișorul de matcă este foarte bogat în apă (aproape de 79%). Jumătate din substanța uscată constă din proteine. Lipidele reprezintă în jur de 18% din greutatea uscată, cenușa 2,5%. Fracțiunea lipidică a fost mult studiată ; ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxi-10 decenoic-2, care s-a demonstrat că are proprietăți antibacteriene, anti-fungice și antigerminative. Fracțiunea glucidică a lăptișorului de matcă este importantă (20-25% din greutatea uscată), dar fără vreo valoare deosebită. Conținutul în vitamine din grupa B este foarte ridicat. Lăptișorul de matcă este o sursă excepțional de bogată de acid pantotenic : 0,5 mg/g de greutate uscată. Fracțiunea proteică a lăptișorului de matcă cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combinați în proteine.
.Au fost făcute studii detaliate asupra compoziției lăptișorului de matcă, dar nu este sigur că proprietățile biologice puse în evidență, cu excepția factorului antibiotic, sunt datorate unor constituenți identificați și dozați cu precizie.

. Producerea lăptișorului de matcă
.Producerea lăptișorului de matcă se poate realiza în familii orfanizate sau în familii cu matcă în funcție de calificarea apicultorului.

Acțiuni pregătitoare:

1.se confecționează botcile în care vor fi transvazate larvele sau se folosesc, direct, botci artificiale, din plastic. Botcile se fac din ceară cu ajutorul unui șablon cu diametrul de 8-9 mm având extremitatea rotundă și cu o ușoară conicitate pentru desprinderea rapidă a botcilor. Șablonul se păstrează în apă înainte de întrebuințare după care se introduc în ceara topita de 3-4 ori, pornind de la adâncimea de 8 mm care se reduce treptat, cu fiecare înmuiere la 4-5 mm. După ultima înmuiere șabloanele cu ceară se introduc în apă pentru răcire, iar după dislocarea botcii operațiunea se repeta pentru confecționarea altor botci;

2. botcile se lipesc câte 25-30 pe leaturi din lemn, iar acestea se montează câte 3-4 pe o ramă.

3. se asigură și celelalte materiale necesare: lanțete de transvazare, gratii Hanemann, pompa de aspirare a lăptișorului, borcane (sau alte recipiente) pentru stocarea lăptișorului.

. Producerea lăptișorului prin orfanizarea familiilor de albine

.Pregătirea familiilor de albine în cazul folosirii metodei de producere a lăptișorului în absența mătcii constă în orfanizarea completă a familiei cu 3-4 ore înaintea introducerii larvelor. Orfanizarea completă înseamnă ridicarea mătcii împreună cu toți fagurii cu larve și ouă, material biologic cu care se formează un roi ce se amplasează temporar pe vatra stupinei. În mijlocul fagurilor rămași in familia orfanizată se lasă un spațiu gol, egal cu o ramă.
.În botcile pregătite și lipite pe șipci se transvazează larve tinere, de 1,5-2 zile, cu ajutorul unei lanțete. După completarea botcilor de pe șipci cu larve, șipcile se pun în rame iar acestea se introduc în locul rămas liber în cuibul familiei;după 72 de ore se scoate rama cu botci din familia orfanizată, se retează botcile cu ajutorul unei lame cât mai aproape de larve, se înlătura larvele si se extrage lăptișorul de matcă cu ajutorul dispozitivelor cu absorbție speciale sau a unei spatule din lemn sau material plastic. În botcile eliberate de lăptișor se transvazează din nou larve și ciclul se repetă de 3 ori la aceeași familie de albine; după cea de-a treia serie se reface familia de albine prin unificarea albinelor care au participat la producerea lăptișorului cu cele din roiul format cu ocazia orfanizării.

. Producerea lăptișorului în familii cu matcă

pregătirea familiilor, în cazul producerii lăptișorului fără orfanizare (în familii cu matcă), se face prin izolarea mătcii pe un număr de faguri cu ajutorul unei diafragme sau podișor prevăzut cu o porțiune mică de gratie despărțitoare. După 9 zile de la izolare, în compartimentul fără matcă, tot puietul va fi căpăcit și după distrugerea botcilor căpăcite se pot introduce ramele cu botci;
transvazarea larvelor în botci se face ca și în cazul metodei descrise anterior cu deosebirea că în prima zi se introduc 30-50 de larve, în ziua a doua și în ziua a treia câte alte 30-50 de larve. În ziua a patra se recoltează lăptișorul din primele botci introduse în locul cărora se introduc noi larve. Ciclul poate continua pe întreg parcursul sezonului activ;
În toată perioadă, compartimentul în care se introduc botcile, se poate împuternici cu puiet căpăcit provenit din compartimentul familiei în care matca își continuă activitatea;
la terminarea acțiunii cele doua compartimente se unifică prin simpla înlăturare a diafragmei sau podișorului cu gratie despărțitoare;
în timpul producerii lăptișorului, familiile producătoare se furajează cu hrană bogată în proteine, cu turte proteice și se stimulează cu sirop de zahăr;
lăptișorul de matcă se păstrează până la livrare în frigider în borcane de sticlă închise la culoare.
. Prepararea și conservarea
.Prepararea lăptișorului de matcă cere o foarte mare curățenie din partea producătorului.
Botcile sunt golite de conținut cu o spatulă de sticlă sau cu un mic aspirator. Bineînțeles, se scoate mai întâi, cu multă grijă, larva. Camera în care lăptișorul de matcă este recoltat trebuie să fie considerată ca un laborator farmaceutic, nu ca o încăpere obișnuită,de stupină.
.Lăptișorul se ambalează în borcane de sticla de culoare închisă, cu dop rodat, ce se umplu astfel încât să nu rămână în interior un spațiu gol. Pe borcan se aplica o etichetă pe care se indică: – numele unității producătoare; – data recoltării; – greutate brută; – greutatea netă; – numele apicultorului ce a recoltat lăptișorul; – teritoriul (baza meliferă); – comuna, județul unde a fost recoltat; – țara;. Borcanele cu lăptișor de matcă se păstrează la întuneric la o temperatură de 0-4°C.
.Numai frigul și liofilizarea permit conservarea în mod satisfăcător a lăptișorului de matcă pur. Acesta este un produs biologic care conține multă apă, enzime, micro-organisme (cu toată precauția care se ia în momentul recoltării) care se alterează la temperatura obișnuită. Amestecul de lăptișor de matcă 1% în miere constituie probabil un mijloc de conservare satisfăcător cu condiția de a păstra recipientul în frigider pe timpul perioadei de folosire.

. Analiza lăptișorului
.Identificarea lăptișorului de matcă într-un produs ca mierea este posibilă datorită cromatografiei, iar punerea în evidență și dozarea acidului hidroxi-10 decenoic-2, substanță specifică lăptișorului de matcă, permite cunoașterea cu o aproximație destul de convenabilă a cantității de lăptișor de matcă încorporat. Partea cea mai delicată a operației este extragerea fracțiunii lipidice din amestec ; ea trebuie să fie cât se poate de completă.

. Întrebuințarea lăptișorului de matcă

.Datorită compoziției sale chimice, a proprietăților sale, precum și a conținutului bogat în vitamine și aminoacizi, lăptișorul de matcă este folosit în medicină (apiterapie), atât în stare pura, sub formă liofilizată, precum și în cosmetică medicală, în cadrul unei game variate de produse energizante, apiterapice și cosmetice.

.Experiențele de laborator pe șoarece și pe șobolan au arătat că lăptișorul de matcă are, asupra creșterii, o acțiune care depinde de doza administrată, dozele puternice având un efect invers decât cele mici, care sunt acceleratoare. Are de asemenea,o acțiune asupra glicemiei.
.Cercetările clinice au dovedit o acțiune euforizantă a lăptișorului de matcă justificând folosirea sa în cazuri de astenie, de anorexie, de slăbire a organismului sau de deficiență constituțională. Rezultatele obținute la bătrâni sunt cele mai interesante.
.Lăptișorul de matcă este consumat în general, în amestec cu miere. Există și preparate de lăptișor de matcă liofilizat, adică deshidratat în vid la temperatură foarte scăzută. Dozele zilnice preconizate de medici adepți ai lăptișorului de matcă sunt de ordinul a 0,1 g. Pentru astfel de doze nu sunt contraindicații.