Păstura

După ce polenul este adus în stup de către albinele culegătoare, este depozitat în celule apoi presat cu capul până ocupă 1/3 din înălțimea celulei.

fagure cu păstură.Păstura, pe lângă polen, conține și substanțe nutritive provenite din saliva lucrătoarelor, folosită ca liant pentru grăuncioarele de polen culese de pe anterele florilor.

.Păstura este hrana de bază a puietului, fiind bogată în proteine, glucide și săruri minerale, provenită din polenul florilor. Faptul că păstura are o compoziție mai scăzută decât polenul în proteine și grăsimi și mai bogată în zahăr și acid lactic permite o conservare mai bună.

Mierea
Polenul
Păstura
Propolisul
Ceara
Veninul
Apilarnilul
Lăptișorul de matcă
.

.

.Păstura se recoltează din faguri prin trei metode:

1) prin tăierea în fâșii a fagurilor cu păstura, de unde aceasta se scoate foarte ușor, sau

2) prin retezarea celulelor.

3) prin refrigerarea fagurilor și sfărmarea cerii.

păstură.Pentru tăierea în fâșii fagurele se așează pe o masă în poziție orizontală și apoi se secționează longitudinal prin mijlocul fiecărui rând de celule. Păstura se scoate din celule prin scuturare, iar cantitatea care aderă de pereții celulei se scoate cu ajutorul unei andrele. Pentru retezarea celulelor, rama se așează pe masă orizontal și cu speteaza de jos spre lucrător. Cu ajutorul unui cuțit cu o lamă subțire și bine ascuțită se taie orizontal rândul de jos de celule cu păstura, cât se poate mai aproape de baza celulelor. Apoi fiecare rând este secționat pe verticală și oblic spre speteaza de sus a ramei, iar marginea inferioară a rândului de celule se îndoaie înspre lucrător.

.În cazul fagurilor noi se poate recolta păstura și prin refrigerarea acestora. La rece ceara devine casantă și se poate sfărma. Păstura se alege, apoi, de bucățelele de ceară și propolis.

.Imediat după obținere, păstura se mărunțește, se pune într-un vas și se mojarează (freacă), după care se cerne a doua oară, se așează într-un borcan și se presează. Păstura se conservă singură sau în amestec cu miere sau pudră de zahăr. Ambalarea și păstrarea se face la fel ca la polen.
.Păstura este folosită în stupină, în industria farmaceutică, în special pentru obținerea vitaminelor naturale. De asemenea se mai întrebuințează și în medicină pentru tratarea a o serie de maladii ale sistemului nervos, endocrin și în avitaminoze.
.Atât păstura cât și polenul în formă conservată pot fi distribuite albinelor în perioadele lipsite de cules și mai ales privăvara și toamna, sub formă de turte, ca ados la pasta din zahăr. Concomitent cu distribuirea păsturii, toți fagurii care au 1/2 și 1/3 miere se descăpăcesc și se presează praf de polen peste miere, apăsând cu cuțitul pe toată suprafața fagurelui descăpăcit. Acești faguri se așează lângă diafragma reductoare a cuibului.