Plante melifere

Plantele melifere, spontane sau cultivate, oferă albinelor nectar, nectar și polen sau numai polen, deci, după natura hranei pe care o oferă albinelor se pot împărți în 3 categorii: nectarifere, nectaropolenifere și polenifere.

.. Plantelele nectarifere (bumbacul, măzărichea, pălămida, etc.) produc doar nectar și sunt puțin răspândite.

.. Plantele nectaropolenifere (salcia, salcâmul, pomii fructiferi, păpădia, etc.) furnizează albinelor atât nectar cât și polen. Sunt cele mai răspândite și cele mai importante plante pentru apicultură.

.. Plantele polinifere (macul, porumbul, cânepa, etc.) produc doar polen. În flora României sunt în număr foarte scăzut.

.În funcție de locul în care cresc se pot clasifica în: plante melifere erbacee din păduri, plante melifere din pășuni și fânețe naturale, în funcție de scopul pentru care sunt cultivate de om se împart în: plante tehnice și furajere, plante legumicole, aromatice și medicinale. De asemenea mai sunt plante care sunt cultivate în mod special pentru valoarea lor meliferă sau amestecuri de plante melifere, semănate în scopul maximalizării producției apicole și a randamentului solului.