Stupii

Încă din vechime, omul a adus albinele în preajma locuinței sale, încercând astfel să valorifice produsele oferite de albine, în special mierea și ceara. Stupii sunt construcții din lemn sau poliuretan făcute de om pentru adăpostirea albinelor în vederea exploatării economice a acestora. La început albinele au fost adăpostite în stupi simpli (trunchiuri de copaci scobite, coșnițe), în care nu era posibilă intervenția omului, fagurii erau ficși, nu se puteau lua, extrage mierea și refolosi. Acum se folosesc stupi sistematici, cu rame mobile, ce fac posibilă intervenția omului în cuib și folosirea rațională a tuturor produselor apicole.

În practica apicolă sunt folosite mai tipuri de stupi. La noi în țară, cei mai folosiți stupi sistematici sunt:

. Stupul orizontal

orizontal

. Stupul vertical cu magazine

vertical cu magazine

. Stupul multietajat

multietajat

.În stupi albinele își formează cuibul, se dezvoltă și desfășoară activități specifice cum ar fi culesul de nectar, polen și propolis, creșterea larvelor, clădirea fagurilor, etc.

Indiferent de tipul stupului (orizontal,vertical cu magazine sau multietajat), prin modul lui de construcție trebuie să asigure familiei de albine următoarele condiții:

– să ferească colonia de interperii (ploaie, vânt, curenți de aer, umezeală, arșiță);

– să aibă un volum suficient, să fie încăpător, să asigure spațiul necesar dezvoltării maxime a familiei de albine pimăvara-vara și depozitării rezervelor de miere și păstură; să permită micșorarea sau mărirea volumului prin adăugarea de rame sau corpuri, în raport cu ciclul de dezvoltare a coloniei pe timpul anului și cu evoluția culesurilor;

– să aibă o greutate care să permită transportul cu ușurință dintr-un loc în altul (important pentru pastoral);

– la inspecție, prin dispunerea ramelor, podișoarelor, diafragmelor, corpurilor și a altor accesorii să se stânjenească cât mai puțin activitatea coloniei de albine;

– dimensiunile constructive ale părților componente să fie standard, să aibă aceleași dimensiuni pentru a putea folosi cu ușurință materialele apicole noi comercializate în magazinele specializate și pentru a se putea muta dintr-un stup în altul;

– să fie construit dintr-un material rezistent, ușor (lemn, poliuretan) care să ofere protecție la șocurile mecanice și la atacurile șoarecilor.

Ca regulă generală, pentru înființarea unei stupini este foarte important ca stupii să fie de același tip, cu ramă unică, de aceleași dimesiuni.

Indiferent de tipul stupului, el este alcătuit din următoarele părți principale, fixe sau mobile: fund, corp, podișor și capac. Opțional mai poate fi dotat cu diafragme, hrănitoare, gratii Hanneman precum și alte accesorii folosite într-un scop sau altul.

În paginile dedicate celor trei modele de stupi puteți găsi detaliile constructive ale acestora (dimensiuni) precum și alte informații legate de părțile lor componente.