Stupul vertical

Pentru dezvoltarea familiei, aproximativ cu 30 zile înainte de începerea înfloririi salcâmului, după ce familia se va întări astfel că va ocupa toate ramele din cuib, se pune un magazin cu 12 rame (7-8 faguri clădiți și 4-5 faguri artificiali la margini). La începutul culesului de salcâm, când familiile puternice vor începe să căpăcească celulele cu miere din ramele din mijloc și sa albească pe celelalte, se aduce al doilea magazin gol, se deschide stupul, se ridică magazinul și se scot din stup 4 rame: două cu puiet și cu puțină miere, indiferent dacă este căpăcită sau nu și două cu faguri clădiți. În locul acestor rame se introduc la marginea cuibului două rame cu faguri artificiali și la mijloc două rame cu faguri clădiți. Apoi așezăm amândouă magazinele, în care se pun la margini două rânduri de rame de cat, câte 6 în fiecare parte, iar la mijloc 6 rame de cuib, astfel: 2 rame cu puiet la mijloc, apoi 2 rame cu faguri artificiali la margini si 2 rame cu miere lângă ramele cu miere de cat. După ce magazinele vor fi umplute cu miere, se așează al treilea magazin cu 12 rame de cat, din care 6 cu faguri clădiți și 6 cu faguri artificiali, intercalați intre ele. Ramele de cuib cu puiet se coboară în corpul stupului, la care se mai adaugă 2 rame cu faguri artificiali, care se așează la marginea cuibului, din care se scoate același număr de rame cu miere.
Primele rame de cuib cu miere căpăcită se vor păstra la rezerva pentru iernare. Dacă matca va depune ouă și în ramele de cat, acestea se vor așeza în magazinul de jos. Creând familiilor de albine cele mai bune condiții de dezvoltare (hrană abundentă, aerisire bună, împachetare bună a cuiburilor, mătci tinere prolifice etc.) și dacă culesul de salcâm este abundent, se pot așeza pe stup 3-4 magazine.

Așezarea unui magazin este necesară și pe timpul lipsit de cules sau cu culesuri slabe de întreținere, când rămân pe stupii cu familii puternice, toată vara. Astfel oferă un refugiu ce permite reglarea temperaturii în cuib în zilele călduroase.
.Întreținerea familiilor de albine în stupul de tip vertical cu două corpuri suprapuse Acest sistem de întreținere permite mătcii să-și desfășoare întreaga ei capacitate de ouat și permite și depozitarea rezervelor de hrană în faguri, fără a bloca cuibul. Toți stupii verticali cu magazine pot fi transformați în stupi verticali cu două corpuri suprapuse, prin folosirea a două magazine legate între ele cu niște șipculițe bătute în cuie sau holtșuruburi, drept în al doilea corp.
Este foarte important ca distanța dintre leațul de jos al ramelor din corpul de stup de sus și speteaza de sus a ramelor din corpul de jos să nu depășească 8mm-1 cm, altfel albinele vor construi faguri de legătură între corpuri și le vor lipi.
Un procedeu simplu de întreținere a familiilor de albine în stupii verticali cu 2 corpuri constă în aceea ca atunci când familia ocupă în întregime corpul de jos, ramele din cuib, în afară de una cu puiet pe care a fost găsită matca, se mută în corpul de sus. În corpul de jos rămâne rama cu matca împreună cu 2 rame cu miere și păstură, care se așează într-o margine a corpului, restul stupului umplându-se cu rame cu faguri artificiali. Cele două corpuri de stup sunt despărțite între ele cu o gratie despărțitoare. Ramele din corpul de sus pe măsura eclozionării puietului vor fi umplute cu miere.
Reușita întreținerii albinelor în stupi cu 2 corpuri depinde de asigurarea stupinei cu faguri de rezervă (câte 20-24 la o familie) și de prinderea momentului prielnic pentru așezarea celui de-al doilea corp.